=

POGLEJ SI: Akademija za odnose

041 410 843

041 410 843

=

Akademija za odnose

Ponavljajoči se prezgodnji izliv

Dec 26, 2020 | Spolnost

Arhivi

Spolnost je pomemben del partnerstva in je čudovita, kadar se zgodi spontano, sproščeno in je obema v užitek. Žal pa si spolnost prevečkrat predstavljamo kot nekaj povsem enostavnega, plehkega, samoumevnega in avtomatičnega. Spolnost je vajin check point vsakič znova! Če sta žalostna, bosta imela drugačno spolnost, kot če sta vesela ali v strahu. In vsak simptom, ki se pojavi pri spolnosti, je izraz tega kar se dogaja med vama. Ni možno, da bi se vam žena dopoldne zamerila in bi ji to zamolčali, popoldne bi pa uživali pri spolnosti z njo. Zelo verjetno je, da boste skozi spolnost začeli izražati to jezo, ki ste jo do nje čutili dopoldne. In seveda velja tudi obratno. Če torej spolnost začnemo jemati kot celoto in pomemben izraz dogajanja v vajinem razmerju, potem je tudi ponavljajoči se prezgodnji izliv posledica nečesa, kar se dogaja med vama. Največkrat je to posledica prevelike nesproščenosti v odnosu, kar pa je povezano s strahom, kontrolo in z občutkom nesprejetosti.

Zmotno mislimo, da je prezgodnji izliv posledica prevelike vzburjenosti. Seveda je tudi to občasno možno, ampak če ste vsakič znova samo ob pogledu na partnerja tako močno vzburjeni, da pride do izliva v naslednji minuti, potem to ni funkcionalna spolnost na dolgi rok in tak par bo slej kot prej začel ugotavljati, zakaj prihaja do teh prezgodnjih izlivov oz. Do prevelike vzburjenosti. Treba je torej iskati globlje.

Spolnost je močna energija, zato v spolnost ne moremo vstopati z maskami. Lahko se v odnosu pretvarjamo, delamo močne, neustrašne, samostojne, ampak pri spolnosti gre za predajo, zaupanje, za to da dopustimo, da nas telo in energija drugega pripeljeta do vrhunca. Zato se moramo razkriti in položiti v roke drugega z vsem, kar smo. Če v tem kontekstu razmišlajmo o prezgodnjih izlivih, bi kaj hitro lahko ugotovili, da nas vsakokratni prehitri izliv rešuje pred tem, da bi nas nekdo lahko videl, začutil v celoti. Manj časa, kot smo partnerju na razpolago, manj je nevarnosti, da me razkrije. Zato se nam večkrat zgodi, da nas izda naše lastne telo, kadar v sebi nosimo preveč skrivnosti, za katere ne želimo, da bi vedel naš partner. Sprostimo se lahko samo takrat, ko vemo, da smo sprejeti in ljubljeni z vsem, kar smo. Drugače bo naša podzavest porabila ogromno energije, da bo skrivala naš »grdi« del. To je tisti del, za katerega se bojimo, da ga drugi ne bi sprejel.
Ali pa imamo za sabo že kar nekaj slabih izkušenj z odnosi, v katerih so nas izkoriščali, vršili moč nad nami in smo se počutili ogrožene, potem se bo naše telo zaščitilo in poskusilo predvideti vsak naslednji gib. Želeli si bomo kontrole. Če kontrolo vnesemo v spolnost, dobimo kaj? Nesproščenost! To je samo delček tega, kako zgovorna je lahko naša spolnost. Seveda se ljudje razlikujemo in povsem možno je, da je pri vas prezgodnji izliv povezan s čim drugim. Predvsem je dobro ohraniti široko radovednost in raziskovanje spolnosti ne omejiti na spalnico. Velikokrat najbolj ključne spremembe v spolnosti, zagotovimo prav z delom na odnosu!

Arhivi