=

POGLEJ SI: Akademija za odnose

041 410 843

041 410 843

=

Akademija za odnose

Ste siti samskega življenja?

Mar 31, 2022 | Odnosi, Partnerstvo

Arhivi

Pred kratkim mi je klientka zaupala: »Saj ne, da ne znam biti samska. Znam in na trenutke celo uživam, samo rada bi imela izbiro. Rada bi vedela, da sem samska, ker sem to izbrala, ne zato ker ne dobim partnerja.« In čeprav se ji zdi, da je osamljen primer, je to daleč od resnice. Še celo sanjski moški, ki se zdi zares sanjski, ostaja samski.

Marsikdo verjame, da je samski, ker ni dovolj privlačen, zanimiv, ker ima nekakšno napako, ki jo je potrebno odstraniti. Z leti neuspelih poskusov, se krepi nesamozavest, razočaranje, celo sram. Le kaj odgovoriti nekomu, ki vas vpraša, kako to, da ste vi pa kar še vedno samski? V tisti grozi iščemo vse možne odgovore, pa v resnici niti sami ne vemo, kaj je pravi razlog. Enostavno se nihče ne odloči, da bi ob nas vztrajal.

Bolečina ljudi, ki so še vedno samski, je neznosna. Četudi se zdi, da so sploh na poslovnem področju uspšeni, pa jih navznoter razžira vprašanje: Kako to? In čeprav lahko v delo, druženje s prijatelji zbežijo za določen del dneva, pa se ponavadi soočijo s svojo nočno moro, ko načrtujejo svoj dopust. Prijatelji planirajo dopust skupaj s partnerji in seveda jih razumemo, ampak hkrati si želimo, da bi bili tudi mi nekomu prva izbira. Želimo si, da bi imeli nekoga, s komer bi lahko načrtovali svoje aktivnosti, se k nekomu vračali v objem, se z nekom celo prepirali, pa vendar se vsi zavedamo, da se tega ne da izsiliti. Če si partnerstva še tako zelo želimo, nimamo vpliva nad tem, da se nam drugi nekako umikajo. In počasi nas samsko življenje sili k še večji osamljenosti. Ne hodimo na obletnice mature, ne sprejemamo povabil na poroko in druge zabave, ker se zdi, da je samo vprašanje časa, kdaj se bodo še drugi začeli spraševati o tem, kaj je narobe z nami.

Vse več je samskih, ker partner čez noč izgine, ker se zaljubimo v zasedenega, ker nam ni privlačen tisti, ki ga mi privlačimo ali pa ker najdemo vse možne napake, takoj ko se odpravimo z nekom na drugi zmenek. Ampak ne glede na bolečino, vam jaz sporočam, da v tem niste sami! In ne samo, da niste sami, tudi vem, da obstaja pot iz tega začaranega kroga. Namreč nevede, nas vsi ti poskusi tako zelo ranijo in obdajo s sramom, da se začnemo zapirati vase, postanemo samozadostni na vseh področjih in včasih, ko smo tudi mi iskreni sami do sebe, se niti ne zavedamo več, kaj bi nam partner še lahko doprinesel v življenje. Postanemo sami sebi nerazumljivi. Po eni strani si želimo odnos, po drugi strani pa se počutimo tako zaznamovani, da nas je strah tega, da bi nas nekdo zares želel imeti rad.

5 smernic za spremembo:

  • DOVOLITE SI BITI RANLJIVI
  • GOVORITE O SEBI
  • NAUČITE SE PROSITI IN SPREJETI POMOČ DRUGIH
  • RAZMISLITE KAJ BI POMENILO ZA VAS, ČE SE NEKDO ZARES ODLOČI BITI Z VAMI
  • NAREDITE ČUSTVENI PROSTOR ZA PARTNERjA

Ne ni vam potrebno iskati napak v sebi ali pa se prilagajati, zato da bi ustrezali drugim. Zaljubljenost je itak slepa. Prav je, da vas nekdo sprejme točno takšne kot ste. Vaša naloga je le ta, da se naučite ponovno ljubiti sebe in si upati biti to kar ste, tudi v odnosu! In ja, jaz vam pri tem lahko pomagam, saj sem se tudi jaz morala prebiti skozi podobne ovire, da sem lahko ponovno verjela v ljubezen.

Arhivi