=

POGLEJ SI: Akademija za odnose

041 410 843

041 410 843

=

Akademija za odnose

Kaj so me vprašali?

Jan 29, 2023 | Spolnost

Arhivi

Kakšne so vaše izkušnje na temo samozadovoljevanje, kaj povedo pari, ki prihajajo na terapijo, kaj posamezniki, je to tema, o kateri težko spregovorimo, kakšno je stališče stroke (ki ji pripadate) do masturbacije, če je nekdo v paru, kako je z občutki sramu ob tem?

Spolnost in samozadovoljevanje je področje, ki ju lahko doživljamo zelo mehansko in z namenom, da potešimo potrebo na telesni ravni. Žal pa v današnjem svetu ne znamo zares prisluhniti svojemu telesu, zato včasih jemo, četudi nismo lačni ali pa jemo, ker v sebi čutimo stisko, ki jo ne znamo potolažiti drugače. In podobno je tudi spolnost ali samozadovoljevanje lahko poskus razreševanja notranje stiske. Tako pri hrani kot pri spolnosti, ni pomembna tista ena tortica, s katero se pregrešimo, ampak naš osnovni način delovanja. Zakaj počnem, kar počnem? Se nekdo samozadovoljuje, ker si želi ustreči partnerju, iz notranje tesnobe, ker ga/jo orgazem pomirja? Če samozadovoljevanje izhaja iz neke naravne potrebe po spoznavanju lastnega telesa, užitka in notranjega poželenja, je lahko to zelo prijetna oblika sprostitve. V kolikor pa ste v partnerstvu, ali pa k samozadovoljevanju dodajate pornografske vsebine, pa je dobro začeti razmišljati o tem, ali je to postalo nadomestek odnosa. Velikokrat nam je lažje, da sami poskrbimo zase, za svoje potrebe, smo pri tem bolj hitri, učinkoviti, točno vemo kako in kdaj, medtem ko spolnost zahteva prilagajanje s partnerjem, pogum, zmožnost samorazkrivanja.

Ko postane samozadovoljevanje nadomestek za spolnost ali pa nekdo čuti, da je za partnerja nujno po spolnosti še masturbirati, takrat se v partnerstvo naselijo občutki manjvrednosti, sramu, zamenjanosti, izdaje, prevare. O tem se na terapiji spregovori samo takrat, ko je že preveč boleče, ko tisti partner, ki doživlja zavrnjenost, ne zmore več tega prenašati. Tudi zaradi tega, ker se toliko opeva samozadovoljevanje kot zdravo in se nalaga krivdo tistemu partnerju, ki pa o tem spregovori.

Vse več težav v spolnosti pa se pojavlja, zaradi odklopitve lastnega telesa. Poskušamo biti samo mehanski. Imamo spolnost, ker se to spodobi, zato da partner ne pobegne, zato ker je to pač treba imeti v odnosu, zato ker smo tesnobni in potem lažje zaspimo. Žal so to vse napačni vzroki. Brez ravnovesja med fizično vzburjenostjo, strastjo in hkrati z varnostjo in čustvenim doživljanjem, ne bomo mogli doživljati spolnosti, ki bi nas in naš odnos negovala, ampak bo sčasoma kazala vedno večje blokade. Največji problemi so nezmožnost erekcije, prehitri izlivi, vaginizem, nezmožnost doživljanja orgazma in marsikatero težavo izmed teh, rešimo že v nekaj urah, ko se partnerja ponovno začneta sproščeno pogovarjati.

Spolnost je zares subtilna, zaznava našo intimo in intimo našega partnerja v celoti. V svojem bistvu odrazi vse, kar je skrito in razkrito (vse od jeze, zamer, nesproščenosti, besa, strahu, sramu, žalosti, laži in skrivnosti,…).

Arhivi